Deel dit artikel

Author

admin

Share

Inzicht in vrije parkeerplaatsen

Nadat een parkeeronderzoek is afgerond, leveren we als resultaat op hoeveel parkeerplaatsen in het onderzoeksgebied aanwezig zijn en hoeveel auto’s op de verschillende onderzoeksmomenten staan geparkeerd in het gebied. Omdat het nodig is te kunnen sturen in het parkeerbeleid, is het interessant om te weten waar restcapaciteit (vrije parkeerplaatsen) aanwezig is. Inzicht in de restcapaciteit is steeds vaker van belang, bijvoorbeeld wanneer een ontwikkeling is gepland zoals het verbouwen van een winkelpand naar woonruimte, of bij opdrachten die een groot onderzoeksgebied beslaan. Restcapaciteit laat zien hoeveel parkeerplekken binnen een onderzoeksgebied beschikbaar zijn, waarbij we rekening houden met de maximale parkeerdruk binnen een gemeente.

Verbeteren van het 4-Traffic dashboard

In een eerder artikel staat beschreven wat de mogelijkheden zijn met het 4-Traffic dashboard. In dit dashboard kan de parkeerdruk worden weergegeven van de verschillende straten in het onderzoeksgebied en hoeveel auto’s staan geparkeerd in de straten, inclusief het aantal geparkeerde auto’s op bijzondere plaatsen (bijvoorbeeld een gehandicaptenparkeerplaats). Het dashboard is naar wens aan te passen, zoals we kortgeleden hebben gedaan voor de gemeente Hulst. Voor de gemeente Hulst heeft 4-Traffic een parkeeronderzoek uitgevoerd in de binnenstad en het gebied de Statie (buiten het centrum, waar veel winkels zijn gevestigd). Op verzoek van de gemeente is in het dashboard ook de restcapaciteit toegevoegd. Dit helpt de gemeente met inzicht verkrijgen waar op piekmomenten de vrije parkeerplaatsen zijn.

In één oogopslag

Aan elke straat en elk parkeerterrein is een label toegevoegd, die in het dashboard aan- en uitgezet kan worden. Als het label getoond wordt, wordt per onderzoeksmoment het aantal vrije parkeerplaatsen per straat getoond. Op deze manier is in één oogopslag weer te geven hoeveel vrije parkeerplaatsen aanwezig zijn. In combinatie met de visueel weergegeven parkeerdruk (hoeveel procent van de aanwezige parkeerplaatsen zijn bezet) op basis van kleuren (rood betekent een hoge parkeerdruk, groen een lage parkeerdruk) en het aantal vrije parkeerplaatsen, is snel te zien of voldoende vrije parkeerplaatsen aanwezig zijn op verschillende momenten. Op onderstaande afbeelding is een screenshot weergegeven van het dashboard die is gemaakt voor de gemeente Hulst. Klik op de afbeelding om te vergroten!

Meer weten?

Geïnteresseerd geraakt in het 4-Traffic dashboard? Wilt u ook inzicht in het aantal vrije parkeerplaatsen? Of heeft u een andere vraag? Wij zijn te bereiken via het contactformulier of op telefoonnummer 055-234-0000.

Vragen over dit artikel?