Deel dit artikel

Author

admin

Share

Hoe betrouwbaarheid garanderen van de cijfers bij een verkeerstelling

De betrouwbaarheid en kwaliteit van verkeerstellingen staat bij 4-Traffic hoog in het vaandel. Wij voeren kruispunttellingen uit met behulp van camera’s. Het opgenomen beeldmateriaal wordt vervolgens met de software van GoodVision geanalyseerd. De software van GoodVision is in staat om elke weggebruiker binnen het beeld te volgen. Door richtingen toe te kennen aan de geregistreerde bewegingen, wordt de verkeersintensiteit vastgesteld. Uiteraard is het belangrijk dat de cijfers die wij opleveren kloppen. Hoe garanderen wij een zo hoog mogelijke betrouwbaarheid? Dit leggen wij in dit artikel uit.

Verschillende verkeerssituaties

Tijdens de analyse worden verschillende checks uitgevoerd om de nauwkeurigheid van de cijfers vast te leggen:

  • In- en uitgaand verkeer:
    De eerste check die op de data wordt uitgevoerd is een vergelijking tussen de hoeveelheid verkeer dat het kruispunt op komt rijden en of dit overeen komt met de hoeveelheid verkeer dat het kruispunt weer verlaat. Dit wordt gecheckt voor alle kruispunttakken. Wanneer deze aantallen vrijwel gelijk aan elkaar zijn, is dit een eerste bevestiging dat de analyse goed zit.
  • Andere camera:
    Wanneer een onderzoek met meerdere camera’s op één kruispunt wordt uitgevoerd, vergelijken we de data van deze camera’s. Wanneer een tak op beide camera’s te zien is, wordt gekeken of de analyse van beide camera’s hetzelfde resultaat geeft voor deze tak.
  • Handmatige controle:
    Om vast te stellen of de resultaten uit de analyse kloppen, worden steeksproefsgewijs de resultaten van de geautomatiseerde vergeleken met een handmatige telling.

Praktijkvoorbeeld Hengelo

4-Traffic heeft in opdracht van Royal HaskoningDHV een verkeerstelling uitgevoerd in Hengelo. Het gaat om het kruispunt Aletta Jacobslaan – Geerdinksweg. Op dit kruispunt zijn twee camera’s geplaatst om de verkeersstromen vast te leggen. Op basis van het controleren van in- en uitgaande verkeer op het kruispunt met beide camera’s is binnen de software van GoodVision een betrouwbaarheid vastgesteld van meer dan 99%.

Op basis van de steekproef (het handmatig tellen op basis van de beelden) is een betrouwbaarheid vastgesteld voor het gemotoriseerde verkeer van zelfs 99,7% correct volgt en het aantal overstekende fietsers en voetgangers van 97,1%. Na deze controle durven wij met een goed gevoel de resultaten op te sturen naar onze opdrachtgever!

Meer weten?

Geïnteresseerd geraakt door dit artikel? Kunnen wij ondersteunen bij het uitvoeren van een verkeerstelling? Of heeft u een andere vraag? Wij zijn te bereiken via het contactformulier of op telefoonnummer 055-234-0000.

Vragen over dit artikel?