Dit kan meerdere redenen hebben:

  • Een ontwikkeling staat gepland. Bijvoorbeeld een winkelpand wordt verbouwd tot een aantal appartementen. Bij een winkelpand is te verwachten dat de meeste auto’s overdag geparkeerd staan, namelijk bezoekers van het winkelpand. Parkeerplaatsen nabij appartementen zijn het vaakst ’s nachts in gebruik, wanneer de bewoners thuis zijn. Door een parkeeronderzoek ’s nachts uit te voeren kan bepaald worden of genoeg parkeerplaatsen aanwezig zijn om de bewoners van de appartementen straks hun auto te laten parkeren.
  • Oneigenlijk gebruik van parkeerplaatsen. Bij een flat zijn parkeerplaatsen aanwezig, maar hier wordt vermoedelijk geparkeerd door reizigers die de parkeerplaats gebruiken als P+R locatie. Door het uitvoeren van een parkeeronderzoek (en in dit geval een kentekenonderzoek) kan vastgesteld worden waar de mensen vandaan komen die op de parkeerplaats parkeren.
  • Monitoren en evalueren van parkeerbeleid. Na bijvoorbeeld het invoeren van betaald parkeren, kan het effect worden vastgesteld door het uitvoeren van een parkeeronderzoek. Bepaald kan worden of mensen elders gaan parkeren nadat betaald parkeren is ingevoerd.